Instrument

lady.gif (912 bytes)

welcome.to / LadyHelmsman

Instrument

Sök på:Ladysidan Hela Webben

Hem ] Nyheter ] Data ] Lady-klubben ] Medlemssidor ] Tips ] Projekt ] Kappsegla ] Segeltorget ] Länkar ]

[Annonser] [Gamla Forum] [Nytt Forum] [Wiki]


 

 


PC - plats

13_datorhylla.jpg (9761 bytes)

13_dator.jpg (9582 bytes)

Klicka på bilden för att se större

Att ha med en dator i båten blir mer och mer aktuellt vartefter sjökort och navigationsprogram kommer ner i rimliga priser. Att hitta en plats för datorn döär den är lätt tillgänglig men ändå ur vägen och skapligt skyddad för värder och vind är inte så lätt.

Efter mycket funderande hittade Arne Höglind i SWE 13 en bra plats för en Laptop om man
vill navigera med dator. En hylla monterad på sb hyllsarg akter om navigationsbordet. Sitter med en stödlist mot navborder samt en skruv i hyllkanten. (Lätt att ta bort.) Arne har komletterat med ett Kardborrband över datorn. Ett sådant band klarar ju också att låsa dadorn med nedfällt lock, stumt men flexibelt.


PC - låda

35_pc_1.jpg (8765 bytes)

35_pc_2.jpg (7373 bytes)

35_pc_3.jpg (9502 bytes)

35_pc_4.jpg (9434 bytes)

Klicka på bilden för att se större

Kurt Schedin från Sundsvall har haft sin Lady Helmsman nummer 35 sen den byggdes. Han har hunnit prova en del olika lösningar. Vissa är han mycket nöjd med, andra är kanske lite mer diskutabla... En plåtlåda för PCn hör till de mer lyckade projekten. Ena sidan av lådan är dubbelbockad så att låfan kan hänga över en hyllkant.

Eller över kanten till sjökortsfacket under navbordet.

 

 

 

Två av hörnen har rör som gör att lådan kan hängas upp på "gångjärn", till exempel i nedgångsluckan, där den då enkelt kan vikas undan när man vill passera.

 


PC - GPS

sjokort.jpg (20614 bytes)

Klicka på bilden för att se större

Lasse Lundell skrev på Marinan.com om sina erfarenheter av navigationsprogram i PC.

Fugawi finns i en Svensk version för 1795:- inklusive moms och frakt. Fugawi hanterar de vanligaste filformaten såsom tif, bmp, png, jpg mm. Fugawi kan du också använda kartor och sjökort i det internationell rasterformatet BSB.

OziExplorer, som är ett prisvärt program ca 800 kr (US$ 75) är det program Lasse själv använder numera. Det går att ladda ned en gratis testversion (drygt 5 Mb) från här

SeaClear är ett gratisprogram, man kan scanna korten själv eller kanske få av kompisar. Det finns en svensk modul så programmet blir på svenska. Seaclear kan inte ladda waypoints, rutter och tracks till och från GPSen, man får gå via ett annat program, till exempel Waypoint+.

Arne Höglind har hittat ett program för Mac i en mac-tidning. Programmet finns på Internet www.gpsy.com/pro man laddar ned programmet och betalar via nätet. Sedan kommer en CD per post. Man kan behöva en adapter för att ansluta GPS-mottagaren till datorns USB-ingång. Den kan beställas samtidigt.

Alla programmen kan använda "hem-" scannade sjökort och eller BSB kort

SXK tekniska sidor finns mycket att läsa om navigationsprogram och GPS.


Kompass

Klicka på bilden för att se större

Det är inte helt enkert att hitta ett bra montage för en kompass i en Lady. Den får inte sitta förnära motorn eller något annat magnetiskt. Den skall synas vär från rorsman, och inte sitta ivägen för tampar. Ruffskottet är den normala placeringen, men Ladyns ruffskott har nästan inga plana ytor. Visserligen går det att anpassa kompassen så att den tätar mot skottet, men om den inte sitter vinkelrätt imot båtens färdriktning kommer den inte att visa båtens kurs...

Micke Brodin har lyckats montera en Contest 130 tillräckligt nära ruffluckan högt upp på ruffskottet där han hävdar att det är plant och vinkelrätt. Jag har ett par knipknapar där, men de får flytta på sig till kommande säsong, jag skall göra likadant som Micke.


Instrument SWE 166  

166_instrument.jpg (9076 bytes)

Klicka på bilden för att se större

På SWE 166 har Carl Dammborg monterat instrument på ruffskottet som man brukar göra på lite bredare båtar. Det lär fungera skapligt, men visst händer det att det är tampar eller gastar ivägen ibland.

Instrumentpanel SWE 64  

64instr.jpg (7076 bytes)

Klicka på bilden för att se större

En mycket snygg instrumentpanel på SWE 64 plåtad av Daniel Rudqvist som har SWE 52 och själv är på gång att bygga en liknande.

På SWE 32 satt det en liknanded trälåda med 7  gamla hederliga runda visar instrument. Den kommer inte dit i år, jag har bytt luckgarage och då passar inte rundningen längre...


Instrumentpanel SWE 154  

154instrument.jpg (6831 bytes)

Klicka på bilden för att se större

Gösta, förre ägaren till SWE 154, har monterat en instumentpanel (en låda på tvären mellan tofterna med lite upp vinklad framsida) i sittbrunnen ca. 15 cm akter om bridgedäck. Den sitter så att det passar bra med en uppsamlingspåse för storskotet i utrymmet mellan bridgedäck och panelen.

På SWE 154 sitter tre instrument på panelen, en display till en elektronisk kompass i mitten. En liten nackdel med placeringen är att när man är flera i sittbrunnen och kryssar så hamnar ofta någons ben så att de skymmer(gäller inte i så hög grad instrumentet i mitten).

Sven Larsson SWE 154


Instrumentpanel SWE 11

Klicka på bilden för att se större

Micke Brodin på SWE 11 hade instrument nere mot bridgedäck men tyckte det var sådär; ben och linor i vägen svårt att se för de som sitter långt fram i brunnen mycket sk head-down/head up

Han placerade sina instrument på en förhöjd akterkant på ruffluckan. Syns mycket bra och är inte högre än vad sprayhooden är ihopvikt. Detta förutsätter dock instrument som är utanpå-liggande samt lite pul med att få kablage att lägga sig prydligt under luckgaraget.

Han har använt detta i tre säsonger med Silva Direction instrument och är mycket nöjd.


Instrumentpanel SWE 82

82instr1.jpg (7544 bytes)

82instr2.jpg (7085 bytes)

Klicka på bilderna för att se större

Jocke Persson's SWE 82 sitter en "låda" med tre Silva instrument på luckgaraget. Fördelen med att ha instrumenten på luckgaraget är att man slipper rörliga kablar, nackdelen är förståss att instrumenten hamnar lite längre bort och högre upp.

 


Ekolodsgivare

18_ekolod-inne.JPG (13386 bytes)

18_ekolod-ute.JPG (3127 bytes)

Klicka på bilderna för att se större

Montage av ekolodsgivare har tagits upp på diskussionsforum och flera förslag har inkommit. Samtliga utom ett går ut på att givaren monteras på insidan av skrovet.

På SWE 32 sitter givaren mitt i V-botten akter om skottet under förpiken, precis framför vattentanken (bilden). Ett rör är plastat lodrätt mot botten och fyllt med glycerin givaen är monterad i röret. Gunnar Frank

Micke Brodin på SWE 11 har sin Silva Direction givare mitt i V-botten, bakom vattentanken.

Carl Dammborg på SWE 166 har placerat sin givare (SILVA) bakom mastskottet, utan att ta hål i skrovet. Det fungerar utmärkt ner till ca 50m. Givaren är fastsatt lodrätt med epoxylim. Lutningen är inget problem.

Kim Alpgård på SWE 18 har sin ekolods-
givare där många andra har loggivaren, under durken mellan toaletten och garderoben. Kims givare är monterad genom botten och har en liten platta upplastad på utsidan (se nedersta bilden)

Nyheter ] Data ] Lady-klubben ] Medlemssidor ] Tips ] Projekt ] Kappsegla ] Segeltorget ] Länkar ] 


Skapad av Gunnar Frank - www /GF - senast uppdaterad den 27 augusti 2013