lady.gif (912 bytes)

welcome.to / LadyHelmsman

Kök

Sök på:Ladysidan Hela Webben

Hem ] Nyheter ] Data ] Lady-klubben ] Medlemssidor ] Tips ] Projekt ] Kappsegla ] Segeltorget ] Länkar ]

[Annonser] [Gamla Forum] [Nytt Forum] [Wiki]


 

 


Pentryrenovering

80_kok4.jpg (9649 bytes)

Bent Scharnberg i Danmark har renoverat pentryt på sin DEN80, Fair Lady. Ny vask, kranar, ny bänkskiva och kylbox på cirka 25 liter innanför vasken. Kylkompressorn har Bent monterat under babords stickkoj. Bilderna talar för sig själva...

80_kok1.jpg (10307 bytes)

80_kok2.jpg (7415 bytes)

80_kok3.jpg (7082 bytes)


L-pentry

156_pentry.jpg (8431 bytes)
Klicka på bilden för att se större
  

Lasse Persson har byggt om sitt pentry i SWE 156 så att det fått en L-form som i många  bredare båtar. Det blir mer plats och gott om plats för kylboxen bredvid diskhoarna. Nackdelen är att det blir lite trångt mellan pentry och navigationsbord, det har Lasse lovat att återkomma och berätta hur han löser i vinter.

Spisskydd

Klicka på bilden för att se större

Köksregionen är en vältrafikerad passage, och vid havssegling är det lätt hänt att man tar spisen till stöd när man skall förbi. Pågår matlagning kan detta vara mycket olämpligt....

Micke Brodin har har skruvar en rundstav framför spisen på SWE 11. Den ger dra skydd för spisen samtidigt som den är utmärkt att hålla sig i när det lutar. Fästet i skottet kom tyvärr inte med på bilden, men jag har för mig att det är en teakkloss som skruvats genom skottet och har ett hål som rundstaven går in i.


Spritkök

32_pentry.jpg (9238 bytes)

Klicka på bilden för att se större

Jag har en nästan larvig fobi mot gas i båtar, så för mig var det självklart att kasta ut gamla spisen och montera ett spritkök. Utrymmet under spisen har i år använts för att stuva kastruller, men skall till nästa år byggas om till att rymma ett kylskåp.

Gunnar Frank SWE 32


Kylbox 141

141_Pentry1.jpg (10902 bytes)

141_Pentry2.jpg (11302 bytes)

Johan Eriksson har byggt en kylbox på cirka 48 liter innanför spisen på SWE 141. Den är nedsänkt bakom spisen och går ända upp till skåpet, luckan sitter mellan spisen och skåpet. Ett 1 liters mjölkpaket står helt under luckkanten. Måtten är ca 45x47x23 cm. Eftersom boxen går in till urtaget för spisen blir det en liten hylla framför skjutluckan. Man får vara lite försiktig så att man inte bränner sig när spisen är på.

Samtidigt byggde Johan ett nytt porslinsskåp övanför diskbänken.


Kylbox 112

112_kyl.jpg (12424 bytes)

112_kylopen.jpg (8951 bytes)

Klicka på bilderna för att se större

På SWE 112 har Per Cleverdal byggt en 40 liters kylbox i anslutning till spisen. Babords stickkoj kan därmed bara användas som stuvutrymme. Beslut om boxen togs sedan han konstaterat att ingen sovit i kojen under de tolv år han då haft båten. Senare har kojen faktiskt används som sovplats för ett barn i tioårsåldern så helt slopad är den inte som sovkoj.

Stödjepelaren för skottet mellan spisen och kojen är kapad.

Sval luft till kylaggregatet tas från stuvutrymmet under kojen som står i förbindelse med babords sittbrunnsstuv via en särskild ventil. Den uppvärmda luften från aggregatet förs ut via ett antal mindre hål mot hyllan bordvarts samt via hål mot kojen.


Kylbox 154

Klicka på bilderna för att se större

SWE 154 har en kylbox i vinkeln på kojen vid masten. Kylens öppning är 40*40 cm och största djup är 25cm vilket gör facket rymmer 25-30 liter. Locket har jag ställt upp på en av bilderna för att isoleringen ska synas. När locket är monterat vilar det på rostfria profiler på insidan av kylboxen. Plexiglasskivan skiljer kyl- och frysdel från varandra, skivan kan justeras i höjdled för att anpassa temperaturen i kyldelen. Kylen är utrustad med digital termometer (en enkel typ som ofta säljs på mackar, men gör sitt jobb bra) med en givare i kylfacket.

Kompressorn är monterad under tvättstället på toan och en öppning ut mot passagen till förpiken är upptagen för att bli av med värmen.

 Sven Larsson SWE 154


Kylbox 177

177_kyl.jpg (8569 bytes) Klicka för att se större

Petter Tyrenius har byggt en kylbox i barbords sittbrunnslucka på SWE 177. Snyggt jobb i rostfritt och skum som ger massor med utrymme.

Diskho

 

32_vask.jpg (9903 bytes)

Originaldiskhon som är gjuten i basinredningen var efter drygt 20 år repig, ful och svår att hålla ren. Dessvärre visade det sig svårt att få tag på en rostfri ho som var tillräckligt stor att fylla hålet efter den gamla.

Jag köpte ett rostfritt handfat hos Jula för och sågade ut själva hon. Jag sparade en kant runt om (ungefär längs den lilla falsen). Det gick åt tre mycket fintandade sticksågsblad (kör långsamt i rostfritt så håller bladen längre). Kostnad 450:-

Tyvärr har avloppet på övre bilden (ur katalogen) bytts ut till ett större hål med en lös plastsil som känns lite racklig, men det fungerar det också.

Gunnar Frank SWE 32


Diskhoar

112_pentry.jpg (10281 bytes)

Klicka på bilden för att se större

I pentryt på SWE 112 har Per Cleverdal monterat två rostfria hoar. I övrigt finns två luckor för stuvutrymmen bakom spis resp vask. Luckan bakom spisen är delad med ett längsgående gångjärn på mitten så att den går att fälla upp helt under hyllan för glas mm. Notera även det rostfria röret som skydd för spisen.

Extra skåp

Klicka på bilden för att se större 

På en del båtar har man byggt ett extra skåp i utrymmet ovanför stickkojerna. På någon har man istället monterat ett litet kylskåp på samma plats. Bilden kommer från Micke Brodins SWE 11 På min båt är det ett hål i skivan som sitter på insidan av sittbrunnsskottet bakom vilket det är drygt meterlånga stuvfack för fiskespö, paraply och andra avlånga ting. Jag vet inte om man kommer åt det utrymmet genom skåpet.

Nyheter ] Data ] Lady-klubben ] Medlemssidor ] Tips ] Projekt ] Kappsegla ] Segeltorget ] Länkar ]


Skapad av Gunnar Frank - www /GF - senast uppdaterad den 27 augusti 2013