Boding Segel

lady.gif (912 bytes)

welcome.to / LadyHelmsman

Boding Segel

Sök på:Ladysidan Hela Webben

Hem ] Nyheter ] Data ] Lady-klubben ] Medlemssidor ] Tips ] Projekt ] Kappsegla ] Segeltorget ] Länkar ]

[Annonser] [Gamla Forum] [Nytt Forum] [Wiki]


 

Exempel på vad som skall komma, egenmäktigt stulet av mig från Bodings egen webb.

Bodingsegel började tillverkas i mitten av 1960-talet. Platsen var Skeppargatan 23 i Stockholm, och den första säsongen skedde tillverkningen i blygsam skala. Ingemar Boding och en äldre rutinerad segelsömmerska stod för hela produktionen (ca 50 segel). Men det skulle bli mera, mycket mera. Ryktet om bra segel till rimliga priser spred sig snabbt. De flesta av oss vet hur mun mot mun metoden fungerar bland seglare. Verksamheten växte, det blev nya större lokaler vid ett par tillfällen. I början av 80-talet hade datoriserad design och skärning av segel utvecklats så bra att tekniken var oumbärlig. Boding Segel AB gick då ihop med Kanonsegel AB och startade Royal Sails AB. Vi fick då tillsammans den mest avancerade tekniken, de största resurserna, mycket segelbeställningar och god ekonomi (allt hänger ihop). I slutet av 80-talet tog så Ingemar Boding upp kontakten med en fartygsingenjör/ segelmakare i Gdansk i Polen. (De hade träffats 10 år tidigare vid ett 1/4-ton VM). Priset på datorer och skärutrustning hade nu kommit ner till en nivå som gjorde det möjligt att skaffa det allra bästa i utrustningsväg för segelmakeriet i Gdansk. På den vägen är det, så sedan 1990 görs 80-90% av arbetet på varje Bodingsegel i Gdansk.

Design och materialspecifikation på varje segel görs dock av Ingemar Boding, liksom självklart slutkontrollen. Så själva navet i det hela är alltså loftet i Haninge utanför Stockholm där Ingemar och Jonas Boding finns. Boding Segel AB samarbetar med segelmakerier i Tyskland och i Holland och kan på så sätt dela kostnader för den viktiga produktutvecklingen.

STORSEGEL DACRON CROSSCUT
Vi rekommenderar storsegel i dacronduk till de flesta cruisingseglare. Dacronduk (vävd polyestertråd) tål stora påfrestningar under många år. Duken är lätthanterlig och rivstark. Vi syr våra storsegel i förstklassiga dacrondukar av ledande duktillverkare såsom Dimension Polyant & Contender.

 

STORSEGEL SANDWICH BIRADIAL
Sandwichduk är ett exklusivare alternativ till dacronduk för cruisingseglare. Sandwichduk har blivit ett samlingsnamn för dukar limmade i flera skikt som används främst för cruising- och långsegling. Storsegel i sandwichduk kan förenklat sägas ge ett segel som, med dacrondukens lätthanterlighet och livslängd bibehållen, håller formen bättre än ett storsegel i dacronduk. Vi gör våra storsegel i DC.
GENUA DACRON BIRADIAL
Vi rekommenderar genua i dacronduk till de flesta båtägare. Dacron (vävd polyestertråd) tål stora påfrestningar under många år. Duken är oöm och rivstark. För att få en formstabil genua i dacronduk duger det inte med traditionell crosscut-skärning. Cross-cut skärning gör vi endast till mindre båtar och jollar. Istället bör dessa genuor i dacronduk konstrueras biradiellt. Därför använder vi en dacronduk vars konstruktion skiljer sig från den dacronduk vi använder i storsegel. Vi använder dacrondukar tillverkade av holländska Contender och av tyska Dimension Polyant, två av marknadens ledande leverantörer av kvalitetsduk.


GENUA LAMINAT TRIRADIAL
Sandwich- och mylardukar är exklusivare alternativ till dacrondukar för cruising- och LYS-kappseglare. Sandwichduk (cruisinglaminat) är ett samlingsnamn för limmade dukar med extra hög prestanda. Duken är uppbyggd (limmad) i flera skikt. I det mittersta skiktet finns knippen av strån som ska ta upp merparten av belastningarna. Utanför stråskiktet finns mylarskikt som ska stabilisera duken. Allra ytterst på varje sida finns ett "slitskikt" av tunn dacronväv (ej mylardukar). Sandwichduk töjer sig mindre än dacronduk, endast därför är den överlägsen dacronduk. Andra variabler som livslängd, vikt och lätthanterlighet är någorlunda llikvärdiga oavsett val av duk.
FOCK DACRON CROSSCUT
Placeringen av skotskenan för självslående fockar, begränsar under-likets längd. För att få ut maximalt med yta på självslående fockar används lattor. Självslående fockar som hissas på konventionellt förstag bör förses med genomgående topplatta och ytterligare 2-3 lattor, för att kunna ge seglet en bra akterrunda. Även självslående fockar på rulle kan göras med akterrunda. Vi använder här 2-4 korta rullbara lattor från Harken. Eftersom dessa endast fungerar i begränsad längd kan vi inte ta ut akterrundan lika mycket här, som på en självslående fock som hissas med hakar på vanligt förstag.

FOCK SANDWICH TRIRADIAL
För självslående fockar är det oerhört viktigt att de håller formen, eftersom det är omständigt att skifta hål för infästning av skot i skothornet. Det är långt ifrån lika enkelt som att flytta skotpunkt på skotskenan. På större båtar där belastningarna på den självslående focken är stora redan i måttliga vindar, rekommenderar vi ofta en självslående fock i sandwichduk. Överlappande fockar är effektiva på kryss.

Storsegel:

Yta Dacron Sandwitch        

Rullgenua:

Yta Dacron Sandwitch
Lady GT 38 18,800 kr 26,600 kr Lady GT 30 12,000 kr 17,100 kr
Lady Helmsman 28,5 14,100 kr 20,000 kr Lady Helmsman 30 12,000 kr 17,100 kr

   BODING SEGEL AB
   Kilowattvägen 5, 136 44 Haninge • fax: 08-745 42 32
   STOCKHOLM • tel: 08-745 12 20 • e-post: stockholm@boding.se
   GÖTEBORG • tel: 031-93 30 82 • e-post: gbg@boding.se
   OSLO • tel: (47) 22734704 • e-post: oslo@boding.se


Skapad av Gunnar Frank - www /GF - senast uppdaterad den 27 augusti 2013