lady.gif (912 bytes)Lady Helmsman

       Inredning

 Hem   Data   Lady-klubben   Medlemssidor   Tips   Projekt   Kappsegla   Segeltorget   Länkar   Annonser   Gamla Forum


Sittbrunnsbord

35_sb_bord_1.jpg (8279 bytes)

35_sb_bord_2.jpg (8876 bytes)

Kurt Schedin byggt ett hopfällbart sittbrunnsbord.

Enkelt och fungerande sittbrunnsbord med skjutreglar i akterkant och ett fällbart ben i framkant.

 

 

Placeras på gejdrar under däck i SB stickkoj. Bra reservplats för sjökort.

 


Sittbrunnsbord + spolslang

166_bord.jpg (6092 bytes)
Klicka på bilden för att se större

Carl Dammborg har ett Lagunbord i sittbrunnen på SWE 166, det har den största skivan men är trots det mycket stadigt. På 166 sitter originalbordet kvar salongen, i 32 används Lagunbordet i ruffen när det inte sitter i sittbrunn. Det går att vrida in över bb-kojen så att man får  massor av utrymme för att packa spinnaker.

Under teakbänken skymtar en spolslang som kan dras ut ett par meter för att spola av ankaret, eller sittbrunn. Den är kopplad till samma tryckstyrda sjövattenpump som pentryt och tvättstället.


Teleskop-bord

35_bord_1.jpg (14771 bytes)

35_bord_2.jpg (14310 bytes)

35_bord_3.jpg (11288 bytes)

Kurt Schedin byggt ett höj och sänkbart bord i sin Lady 35.

Ladyn har ett så sällsynt djupt kölsvin att man kan faktiskt arrangera ett "teleskopbord" som man kan trolla ner i durken när det är i vägen.

 

 

 

 

Dessutom kan man få ett mellanläge där det bildar stöd för ryggkuddar så att man får en obruten säng över hela båtbredden. Förutsättningen är att man får tag på telesoprör med god tolerans.

 


Renoverat nav.bord

156_navbord.jpg (5666 bytes)

Lasse Persson har limmat perstorpsskivor på navbordet i SWE 156. Ett bra alternativ till att skaffa nya teakskivor när den gamla skivan börjat ge efter för tidens tand.

 


Torra Sängkläder

lakan.jpg (9509 bytes)

Är du trött på att vakna upp och känna dig fuktig över hela kroppen? Då skall du prova Almedahls sängkläder i 50% bomull och 50% polyester. (se under hotel och sedan fritid) Inblandningen av polyester gör att lakanen drar åt sig betydligt mindre fukt samt får en mycket längre livslängd. Bomullen gör att man bibehåller komforten i materialet. Sängkläderna säljs som 3-dels set, vilket innebär påslakan, örngott och underlakan. Priset per 3-dels set är 350 kr. inklusive moms och minsta antal du kan beställa är 4 set.

Barnstol

201_barnstol.JPG (16558 bytes)
Klicka på bilden för att se större
  

Niklas Nilsson på 201 har hittat en bra lösning på frågan "var gör man av fördäcksgasten den första tiden, innan hon gör nytta på fördäck" 

Den enda nackdelen hittills är att det blir ju lite kinkigt att ta sig upp/ner i ruffen...


Träkänsla

112_salong.jpg (9767 bytes)

112_durk.jpg (18508 bytes)
Klicka på bilden för att se större
  

Per Cleverdal har lagt ned mycket arbete på att få en gemytlig träkänsla i SWE 112. I salongen är kojfronterna och skottet in till förskansen klädda med 4 mm teakplywood. Två luckor finns på vardera sidan för att komma åt stuvutrymmena utan att lyfta på dynorna. Samtidigt fungerar hålen för att öppna luckorna som ventilationsöppningar. Durkarna och de lutande delarna av basinredningen är inklädda med durkplywood 4 mm. All plywood är fäst till plastytorna med monteringslim PL 400.

Durken i pentryt är upphöjd ca 3 ŕ 4 cm för att medge bättre arbetsställning i pentryt. Nackdelen med lägre tackhöjd får man leva med.


Motorhuv

112_nedgang.jpg (13880 bytes)

Klicka på bilden för att se större  

Den gamla huven av plast över motorn har Per Cleverdal bytt till en tvådelad huv av teak. Fronten med upplag för stegen är en del medan den andra delen är locket. Den dagliga servicen av motorn kan göras utan att fronten behöver tas bort. Bakom stegen syns en sopkorg som fått ett lager självhäftande teakimitation på sig för att väcka mindre uppseende.

Här finns skisser på hur det är gjort


Barskåp &
Bokhylla

112_bar.jpg (7821 bytes)

112_baropen.jpg (9677 bytes)

112_bokhylla.jpg (8890 bytes)
Klicka på bilderna för att se större

Det är lite dåligt med plats för ömtåliga flaskor i Ladyn. Jag har funderat på att bredda mittpartiet av bordet för att där få plats med ett flaskställ. Per Cleverdal har hittat en annan lösning på problemet:

 

 

På hyllan över styrbord hylla i salongen finns en liten bar iordningställd. På bilden syns en den flaskor, 50 cl plast som medger ett bredare sortiment. Annars passar facken även för normala helflaskor.

 

 

Över babordskojen finns en liten bokhylla i samma ytterdimensioner som baren på styrbordssidan.


Träsits

112_toa.jpg (15057 bytes)

Klicka på bilden för att se större  

Till och med på toaletten har Per Cleverdal monterat trädetaljer.Där finns också finns en ho av rostfritt. Under bänken, bordvarts, döljer sig en toatank som räcke i ca tre dygn för alla behov för två personer.

Tömningsanordning finns på däck via en särskild däcksförskruvning. Toaletten är försedd med elektrisk spolpump och givetvis ett äkta trälock.


"Toalettdörrar"

 18_toa.jpg (4882 bytes)

Klicka på bilden för att se större  

Att det är trångt och besvärligt att använda toalett och handfat tror jag de flesta håller med om. Kim Alpgård på SWE 18 har hittat en väldigt konkret lösning på problemet och lämnat dörrarna i land. Han har ersatt dörrarna med draperier vilket resulterat i minst lika bra "diskretion" men betydligt bättre utrymme.

Kim har också monterat en uppfällbar skiva över toastolen. Ovärderligt när blöjor skall bytas, men praktiskt även annars.


Länspump

 

Klicka på bilden för att se större  

 På havskappsegling krävs två länspumpar, varav den ena skall gå att använda inne. Micke Brodin har installerat en pump med en tvåvägsväljare så att den kan användas för att tömma septitanken eller kölsvinet på SWE 11. Ett bra sätt att spara vikt och hål i botten, notera att kranen sitter högre än pumpen så att septigegga inte kann rinna ur pumpen ned i kölsvinet när man byter funktion.

Stuvventilation

Klicka på bilden för att se större 

I utrymmet under kojerna blir det gärna lite fuktigt. Botemedlet mot fukt är ventilation. Micke Brodin har har tagit upp små hål i framkanten på kojerna på SWE 11. På andra båtar har motsvarande hål även tagits upp precis under hyllorna som ryggstöden hänger på. Basinredningen håller några centimeters avstånd till skrovet ända upp till hyllorna och hål där get en bra luftcirkulation. Motsvarande hål kan givetvis göras i förpiken och stickkojerna.

Sjökojer

82sjokoj1.jpg (9572 bytes)

82sjokoj2.jpg (14663 bytes)

Klicka på bilden för att se större 

På SWE 82 som seglat ett antal Gotland Runt finns rejäla sjökojer i salongen. De är konstruerade som hängmattor, fästa längs långsidorna. Hängmattan består av en segelduk som fästs längs skrovsidan på kojbotten med ett antal skruv. Längs andra långsidan är en "kanal" där en rundstav kan träs i sydd. Rundstaven passar i ett fäste med ett hål i på skottet mot köket / navbbordet, och i ett U-format fässte på skottet mot garderoben / toaletten.

Eftersom man lägger först dynan, och sedan sig själv ovanpå segelduken blir det inte så stora krafter på infästningen i kojbotten.

När sjökojen inte används kan den fästas under hyllan bakom ryggstödet så att den inte är ivägen.

Jocke Persson


Lucka till loggen

 

Klicka på bilden för att se större 

För att på ett enkelt sätt komma åt loggivare och samtidigt få lite extra stuvutrymme har en del båtar en lucka under ingången till förpiken. Det är en god ide', men gör inte luckan större än nödvändigt. Skotet tar upp ganska stora laster och har till och med deformerats på några båtar.

Bilden är från Micke Brodins SWE 11


Torkskåp

Dynan i BB-stickkoj är försedd med en "led" som inte syns på ovansidan som gör att den går att vika. Luckan i kojbotten är försedd med ett gångjärn så att den kan vikas upp och fästas i uppfällt läge med ett vred.

Övre ramen på klädtorken passar exakt mellan de två skotten, så den fastnar när den trycks upp. Det finns ett grovt galler högts upp som släpper ut den fuktiga luften (rufflucka ska vara öppen när mycket fuktiga kläder torkas) samtidigt som det går att hänga galgar i gallret. En slang för in varmluft från värmaren i botten på klädtorken.

Klicka på bilderna för att se större

Sven Larsson SWE 154


Dynor i förpiken

Genom att dela dynorna i förpiken på tvären istället för som normalt på längden slipper man den eviga glipan i mitten där man alltid förr eller senare hamnar när man sover i förpiken.

Dynorna delas så att huvud och axlar vilar på en, magen och baken på mittendynan och fötterna på den förligaste. Eftersom skotten är lodräta ger de bättre stör för att hålla ihop dynorna än de sluttande insidorna på friborden.

Metoden är ingalunda ny, så här har det fungerat i husvagnar sedan tidernas begynnelse.


Dynor

 

Petter Tyrenius förhandlat fram ett mycket förmånligt pris. Dynorna tillverkas i 12cm 35 kgs kallskum (alla dynor inklusive ryggdynor) med valfritt mögelfritt tyg. Båtarna bör vara identiska eftersom alla inredningar är gjutna i samma form, men försäkerhets skull har jag mätt upp mina kojbottnar och gjort en ritning. Kontrollera din båt! Svens 154 har t.ex. skottet i förpiken 6 cm längre bak än original för att dölja vattenslangar. För mer information, se Petters inlägg på diskussionsforum. Flatmo
Södervägen 17
840 04 Kälarne

Tel: 0696 / 400 95

E-mail: flatmo@bracke.mail.telia.com
http://www.flatmo.net/


Skapad av Gunnar Frank - senast uppdaterad den 23 January 2024