lady.gif (912 bytes)Lady Helmsman

       Ornö runt 2005

 Hem   Data   Lady-klubben   Medlemssidor   Tips   Projekt   Kappsegla   Segeltorget   Länkar   Annonser   Gamla ForumOrno_2005_06.jpg (6609 bytes)
"Vikens finaste stor..."

Orno_2005_05.jpg (11648 bytes)
Genuan fick skotas i lösa block

Ornö runt ingår inte i Klubbmästerskapet 2005, men det var nog inte bara det som var anledningen till att det endast var tre Ladies och en GT anmälda. Tävlingen gick i år tidigare än vanligt vilket gjort att varken min 32 eller Janne Widells 82 var färdigställda för årets seglingar. När sen Fahlgren i 64an inte heller kunde komma så blev det ingen egen klass i år.

Jag fick i alla fall en chans att vara med eftersom Stephan Engström erbjöd mig att gasta i hans 166 eftersom en av hans gastar fått förhinder. Det blev en segling jag sent skall glömma, inte bara för att vi vann Lys 4 klassen och kom 18e totalt, utan framför allt för det som största anledningen till reultatet. Jag syftar då inte på den nya kanonfina 3D-storen eller den, som det skulle visa sig, helt felsydda mylargenuan. Jag tror istället vi skall tacka en av de andra gastarna, som visserligen sa sig inte ha seglat Lady på 25 år, men å andra sidan inte heller seglat amatörbåtar på väldigt länge.

Förutom mig hade Stefan nämligen rekryterat Jan-åke Erlandsson och Håkan Södergren som gastar för den här seglingen. Håkans första kommentar när vi klev ombord på Foxy Lady i Kolnäsviken på lördagsmorgonen var "Du har vikens finaste stor", det kändes som en bra början. När vi sen kastat loss och hissade Stefans fina mylargenua blev det inte lika kul, "Hur tusan har de sytt den här genuan, den kan vi inte använda. Vi får köra med fock i stället" sa Håkan. Det visade sig att genuan var så högt uppskuren att den skulle behövt minst en halvmeter längre skotskenor för att få vettig skotvinkel. Nu löste vi problemet genom att dels sänka halsningen, och dels hänga lösa block i genuatravarna så att vi fick upp skotpunkten cirka 20 centimeter.

Starten gick bra, vi var näst först i vår grupp över linjen, den som var ett par sekunder före oss fick tut för tjuvstart, det är nog den bästa start jag varit med om... Från starten hade vi ett par distans halvvind som sen öppnade upp så vi kunde köra spinnaker ett par distans upp till Ornös nordvästra hörn. Vi började då komma ikapp Contrast 33;orna som startat fem minuter före oss, vår egen startgrupp hade vi väl spridd bakom oss. Håkan styrde och kom hela tiden med råd, skota lite... fira lite... men det var ovanligt lugnt ombord, ingen tvekan, inga diskussioner, bara väldigt koncentrerad och intensiv segling.

Efter en lite blöt nedtagning av spinnakern och en halvvind kom vi upp till Lökholmen där vi slog söder ut. Vi kunde nästan sträcka ner mot Kullbäling vid södra Ornö, men av taktiska skäl gjorde vi ett par slag på vägen dit för att få fri vind.


Orno_2005_01.jpg (8688 bytes)
Håkan till rors, Janne vid backstagen

Orno_2005_02.jpg (8667 bytes)
Skota lite... lite till... det är bra...

Orno_2005_04.jpg (8582 bytes)
Svårt med horisonten...

Orno_2005_07.jpg (8997 bytes)
Sträckbog längs Ornös ostsida

Orno_2005_13.jpg (11165 bytes)
Spinnaker sköts bäst vid masten


Efter rundningen vid Kullbäling var det dags för spinnakern igen, här var gastarna lite ofokuserade och värsta konkurrenten i klassen körde förbi oss. Skadan blev inte så stor, för trots att vi inte klarade av att att segla om dem så höll vi oss tillräckligt nära för att på omräknad tid spöa dem med ett par minuter.

Orno_2005_14.jpg (9535 bytes)
Spinnakergång syd Ornö

Orno_2005_15.jpg (10532 bytes) Orno_2005_16.jpg (12064 bytes)
Efter avslutad segling bjöd Stefan på Gulashsoppa, mackor och en välsmakande öl. Vi fick vänta några timmar på resultatlistan men var rätt säkra på att vi spikat klassen. Håkan som skulle fara till sitt landställe där familjen väntade lämnade oss efter måltiden. Övriga besättningen bjöds på skumpa när resultatlistan anslogs.


Orno_2005_17.jpg (12772 bytes)
Skumpan kom fram när
resultatlistan anslogs

Hur de övriga Ladyseglarna upplevde seglingen vet jag inte. Thomas Pettersson i 39 kom sjua i klassen, nio minuter seglad tid efter oss. Ronald Jansson i 158 kom åtta, en och en halv minut efter Thomas. Familjen Ljung i sin GT-ombyggda 73 seglade familjeklass som de vann. De kom trea totalt i tävlingen, bara att grattulera!

Resultatlistan hittar du på Tyresö båtklubbs hemsida.Skapad av Gunnar Frank - senast uppdaterad den 24 January 2024